Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

10 Ιουν 2008

Εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά σκοτώνονται παράνομα στην Κύπρο


Περισσότερα από ένα εκατομμύριο αποδημητικά πτηνά, όπως τσίχλες και αμπελοπούλια, σκοτώθηκαν παράνομα πέρυσι στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος του νησιού, αντιδρώντας στις προτάσεις για δραστική μείωση των ποινών.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται την Τρίτη σε έρευνα πεδίου που πραγματοποίησαν οι περιβαλλοντιστές από τον Μάρτιο του 2007 έως τον φετινό Φεβρουάριο. Εκτιμούν ότι 1,1 εκατ. πουλιά σκοτώθηκαν παράνομα, τα περισσότερα με ξόβεργες και παγίδες με δίχτυα.

Μια μεγάλη επιχείρηση κατά των παράνομων κυνηγών και των εστιατορίων πραγματοποιήθηκε με πιέσεις της ΕΕ πριν από την είσοδο της Κύπρου στην Ένωση το Μάιο του 2004. Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε την Κύπρο με προσφυγή για τον μη επαρκή καθορισμό των περιοχών Natura 2000 καθώς και για την απόφαση να επιτραπεί το ανοιξιάτικο κυνήγι για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια.

Φαίνεται όμως ότι η προσπάθεια δεν έπεισε ούτε τους πολίτες ούτε την κυβέρνηση.

«Η Κύπρος είναι πιθανότατα το χειρότερο μέρος στην Ευρώπη όσον αφορά το κυνήγι αποδημητικών πτηνών. Βρίσκεται στην premier league των παραβατών» δήλωσε ο Μάρτιν Χέλικαρ, διευθυντής του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

«Αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί το θέμα με τα εστιατόρια, η Κύπρος θα επιστρέψει στις παλιές κακές μέρες της δεκαετίας του '90 όταν σκοτώνονταν έως και 10 εκατ. πτηνά»

»Οι βουλευτές έχουν ήδη καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή που θα αποποινικοποιούσε τέτοιες δραστηριότητες και θα μείωνε δραστικά τα πρόστιμα».

Σύμφωνα με την οργάνωση, η σημερινή νομοθεσία προβλέπει φυλάκιση έως τριών ετών και/ή πρόστιμο έως 17.000 ευρώ, ενώ η νέα πρόταση προβλέπει μόνο πρόστιμα 200 ευρώ για τις παγίδες με δίχτυα και 100 ευρώ για τις ξόβεργες.
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: