Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

26 Ιουλ 2008

ΜΕΤΡΟ 4.1: ΔΑΣΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΓΑΙΩΝ

Υπεραιωνόβιες βελανιδιές στο Φωτοδότη Νάξου

Ο τέταρτος άξονας του ΕΠΑΑ περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της δάσωσης γεωργικών εκτάσεων, έχοντας στόχο την αύξηση της δασοκάλυψης της χώρας.
[Αναλυτικές πληροφορίες για τον Άξονα 4 υπάρχουν στο αρχείο «ΕΠΑΑ» (Word for Windows, Zip) στην αρχική σελίδα του ΕΠΑΑ.]
Υπουργικές Αποφάσεις: ΚΥΑ υπ. αριθ. 90061/1229/30-3-01


Α. Ποιος είναι ο σκοπός του Άξονα;

Ο κύριος σκοπός του άξονα είναι η ανάπτυξη των δασικών πόρων, η βελτίωση της βιοποικιλότητας, η προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, καθώς επίσης η διατήρηση του τοπίου και του φυσικού χώρου γενικότερα.


Β. Ποιες δραστηριότητες ενισχύονται με τα συγκεκριμένα μέτρα;

Στο πλαίσιο του Άξονα δίνονται στους αγρότες ενισχύσεις για να μετατρέψουν κάποιες γεωργικές εκτάσεις τους σε δασώδεις. Συγκεκριμένα δίνεται:

-Ενίσχυση για την κάλυψη των δαπανών δάσωσης ανά εκτάριο.
-Ετήσια πριμοδότηση ανά δασωμένο εκτάριο για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης των εκτάσεων που δασώθηκαν. Η εν λόγω πριμοδότηση δύναται να καταβάλλεται για τα πέντε πρώτα έτη μετά την φύτευση.
-Ετήσια πριμοδότηση ανά εκτάριο, η οποία αντισταθμίζει την απώλεια εισοδήματος που έχουν οι επενδυτές από τη δάσωση των γεωργικών τους εκτάσεων. Η χορήγηση της ετήσιας πριμοδότησης θα γίνεται για χρονικό διάστημα το πολύ έως 20 έτη.

Δεν παρέχεται στήριξη για τη δάσωση γεωργικών εκτάσεων, σε γεωργούς οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη για πρόωρη συνταξιοδότηση καθώς και για τη φύτευση χριστουγεννιάτικων δέντρων.


Γ. Ποιες γεωργικές εκτάσεις είναι επιλέξιμες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα;

α. Οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν τουλάχιστον ένα έτος την τελευταία διετία με αροτραίες καλλιέργειες.
β. Οι εκτάσεις που καλύπτονται από δενδρώνες, οπωρώνες και γενικά πολυετείς καλλιέργειες, εφόσον ασκείται σ' αυτές τακτικά γεωργική δραστηριότητα
γ. Λιβάδια και εκτάσεις εφόσον αξιοποιήθηκαν συστηματικά τουλάχιστον την τελευταία τριετία (Χλωρά νομή ή και βόσκηση ζώων).
δ. Οι γεωργικές εκτάσεις των οποίων η καλλιέργεια έπαυσε για διάστημα πέραν των τριών ετών, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χλωράς νομής για κατανάλωση των ζώων της εκμετάλλευσης ή τρίτων.

Δεν δύνανται να θεωρηθούν γεωργικές εκτάσεις για την εφαρμογή του παρόντος οι εγκαταλελειμμένες εκτάσεις ή οι εκτάσεις που βρίσκονται υπό καθεστώς αγρανάπαυσης για χρονικό διάστημα περισσότερο των τριών ετών, καθώς και οι εκτάσεις οι οποίες με βάση το Εθνικό Δίκαιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεωργική χρήση.


Δ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των ενισχύσεων;

Η σύνταξη σχετικής μελέτης εγκεκριμένης από την οικεία Περιφερειακή Δασική Υπηρεσία. Η σύνταξη της μελέτης θα είναι απαραίτητη για εκτάσεις μεγαλύτερες των 5 εκταρίων και η μελέτη θα συντάσσεται χωρίς προκαταρκτική μελέτη και προμελέτη.
Η σύνταξη Δελτίου Τεχνικής Περιγραφής των εργασιών για εκτάσεις μεγέθους μικρότερου των 5 εκταρίων, με το οποίο θα εκτιμώνται οι τεχνικές λεπτομέρειες και θα αναλύεται το κόστος κατασκευής του έργου.
Το ελάχιστο επιλέξιμο μέγεθος της έκτασης που θα δασωθεί να είναι 0,3 εκτάρια, το οποίο αντιστοιχεί στο ελάχιστο όριο μικρής συστάδας.


Ε. Αρμόδιοι φορείς για περισσότερες πληροφορίες είναι:

1. Η Δ/νση Ανάπτυξης Δασικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
2. Η Διαχειριστική Αρχή του ΕΠΑΑ.
3. Τα Δασαρχεία ή οι Δ/νσεις Δασών στους νομούς χωρίς Δασαρχεία
4. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ.


ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ:

Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο μέτρο των Δασώσεων Γεωργικών Γαιών θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
α. Να ενημερωθούν από το Δασαρχείο της περιοχής ή την Δ/νση Δασών των Νομών άνευ Δασαρχείων για τους όρους και τις προϋποθέσεις του μέτρου, το χρόνο υποβολής της αίτησης (2 φορές το χρόνο) και το απαραίτητο έντυπο υλικό (πληροφοριακό, αίτηση)
β. Να δουν τις καταστάσεις που δημοσιοποιούνται στους ΟΤΑ για το αν έχουν πάρει προέγκριση.
γ. Να υποβάλουν Μελέτη ή Τεχνικό Δελτίο περιγραφής εργασιών δάσωσης


Πηγή: http://www.minagric.gr/greek/EPAA/DASWSEIS/DASWSEIS.htm

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω μια έκταση, όπου έχω κάνει όλη την σχετικά ακριβή υποδομή για δενδροφύτευση, συμπεριλαμβανομένης φύτευσης δασικών δέντρων που εκτιμώ ότι υπάρχουν ή μπορούν να υπάρξουν στην Τήνο. Ενδεικτικά, έχω φυτέψει πάνω από 200 βελανιδιές, κυπαρίσσια, τραχεία πεύκη, καθως και λίγες καρυδιές καστανιές, πλατάνια και φλαμουριές.

Η γη ήταν και εξσακολουθεί να είναι αγροτική. Οι πονηροί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την χαρακτήρισαν "βιομηχανική".

Για να ενημερωθώ για το πρόγραμμα που αναφέρεις πρέπει να πάω να προσκυνησω ανθρωπους που βλέπουν όλους τους γεωργούς σαν κουνούπια, και που οι ίδιοι ζήτημα αν καταλέβουν ελληνικά.

Θα έπρεπε να κατδικαστεί το προγραμμα που περιγραφεις γιατί χαλάει χαρτί και μελάνι, πληρώνει ημέτερους και αργόσχολους, και είναι άλλη μια κοροϊδία και ένδειξη ανικανότητας.

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Παρ'ολο που η γραφειοκρατία σκοτώνει το πρόγραμμα ως πρόγραμμα μου φαίνεται ενδιαφέρον.
Πολλοί αναγνώστες σου αμμοδύτη κατά καιρούς έχουν εκφράσει την επιθυμία να φυτεύσουν φίδες,βελανιδιές, κ.α. Αν δεν μπορούν να διαθέσουν οι ίδιοι χρήματα γιατί να μην επωφεληθούν από το πρόγραμμα?
Δεν το βρίσκω κακό, μπορεί να βοηθήσει κάποιους.