Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

6 Σεπ 2008

ALBERT GABRIEL: ένας Γάλλος αρχιτέκτονας στη Δήλο την εποχή της μεγάλης ανασκαφής 1908-1911

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Αlbert Gabriel πραγματοποιήθηκαν στις 24 Αυγούστου στην αίθουσα της ΔΕΠΠΑΜ, στο Ματογιάννι.

«Ο Αlbert Gabriel έρχεται στην Δήλο το καλοκαίρι του 1908 για να ενισχύσει την ομάδα των αρχαιολόγων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που ήδη βρίσκονταν στο νησί και να αρχίσουν οι πρώτες αρχιτεκτονικές έρευνες. Οι μελέτες που αναλαμβάνει ο Αlbert Gabriel για κάποιες μεγάλες οικίες της ελληνιστικής εποχής, που πρόσφατα είχαν αποκαλυφθεί, είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά του στην Δηλιακή αρχαιολογία. Εργάζεται στην Oικία της Τρίαινας, στην Οικία της Λίμνης, στην Οικία του Λόφου και στην Οικία των Δελφίνων. Τις ιδιαίτερες ικανότητες του τις εκδηλώνει στις αποτυπώσεις και τις σχεδιαστικές αναπαραστάσεις των ερειπίων. Τα σχέδια αυτά, που τιτλοφορούνται «αναστηλώσεις» (‘restaurations’) και έχουν δημιουργηθεί με την τεχνική της υδατογραφίας, αναπαριστάνουν πολύ πιστά τις μεγάλες οικίες και μας μεταφέρουν στην εποχή εκείνη.
Στον ελεύθερο χρόνο του ο Gabriel φιλοτεχνεί και μερικές υδατογραφίες μικρών διαστάσεων που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή στην Δήλο και στην Μύκονο, ενώ ακόμα φωτογραφίζει τα δύο νησιά. Οι απεικονίσεις της Μυκόνου είναι ιδιαίτερα συγκινητικές με την παρουσία ανθρώπινων μορφών ντυμένων με τοπικές ενδυμασίες…»
Philippe Fraisse, αρχιτέκτονας, επιμελητής της έκθεσης

Η έκθεση «Αlbert Gabriel, ένας Γάλλος αρχιτέκτονας στη Δήλο την εποχή της μεγάλης ανασκαφής 1908-1911», παρουσιάζει αυτές τις υδατογραφίες και τις φωτογραφίες, με το ιδιαίτερο ιστορικό αλλά και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Περίπου στις 10 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει κατάλογος με όλα τα έργα του Gabriel καθώς και με σχετικά κείμενα, ενώ ενημερωτική εφημερίδα θα μοιράζεται στους επισκέπτες.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου. Την διοργάνωση ανέλαβε η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Προβολής και Ανάπτυξης Μυκόνου με την πολύτιμη βοήθεια της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας.

H έκθεση θα διαρκέσει έως 24 Σεπτεμβρίου.
Ώρες λειτουργίας 11π.μ. έως 2μ.μ. Δευτέρα έως Παρασκευή
Πληροφορίες: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
τηλ: 22890-27791, -27190, 6972 717171
e-mail: deppam@otenet.gr

Πηγή: http://eyploia.aigaio-net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: