Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

5 Σεπ 2008

Ανασυνθέτουν εικονικά τις τοιχογραφίες της Σαντορίνης

«Η νέα τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα να αλλάξει ο τρόπος της αρχαιολογικής έρευνας», λέει στο «Science Daily» ο καθηγητής Πληροφορικής στο Πρίνστον, Ντέιβιντ Ντόμπκιν. «Η νέα προσέγγιση πραγματικά κάνει τον υπολογιστή ερευνητικό συνεργάτη των αρχαιολόγων», προσθέτει ο καθηγητής που δουλεύει στο πρόγραμμα εδώ και δύο χρόνια και πρόσφατα παρουσιάστηκε, πρώτη φορά, σε συνέδριο.

Η αρχή έγινε πειραματικά από την τοιχογραφία με τις «Πολύχρωμες Σπείρες», ειδικότερα με τα μονόχρωμα τμήματα της τοιχογραφίας που είναι δυσκολότερο να τοποθετηθούν στην αρχική θέση τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά, ενώ κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου το σύστημα πρόκειται να εγκατασταθεί μονίμως στο Ακρωτήρι.

Αρχικά τα θραύσματα τοποθετούνται σε έναν σαρωτή και σαρώνονται από διάφορες γωνίες. Στη συνέχεια οι επιφάνειές τους σαρώνονται με λέιζερ, ενώ βρίσκονται πάνω σε μια περιστρεφόμενη πλατφόρμα. Το λογισμικό του συστήματος αναλαμβάνει να συνδυάσει τα δεδομένα του σαρωτή και του λέιζερ και να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο του θραύσματος.

Το νέο σύστημα είναι φθηνότερο, πιο εύχρηστο και σχεδιασμένο εξαρχής να χρησιμοποιείται από τους ίδιους τους αρχαιολόγους και τους συντηρητές. Χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ισχυρών αλγόριθμων και μιας μεθόδου επεξεργασίας ανάλογης με την παραδοσιακή των αρχαιολόγων.

«Όταν το έργο ολοκληρωθεί, ο χρόνος ανακατασκευής ενός τοίχου θα μειωθεί από χρόνια σε μήνες. Θα απελευθερώσει τους αρχαιολόγους για άλλες πολύτιμες εργασίες», επισημαίνει ο καθηγητής Πληροφορικής στο Πρίνστον, Σίμον Ρουσίνκιεβιτς. «Δεν βρήκαμε τη λύση, αλλά ένα εργαλείο για να βρούμε τη λύση», προσθέτουν οι Έλληνες αρχαιολόγοι.

http://www.kykladesnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: