Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

16 Σεπ 2008

Γνωριµία µε τους πρώτους κατοίκους του Άργους

Περίπατος στο λόφο του Προφήτη Ηλία Άργους (Ασπίδα)

Την Κυριακή 21 Σεπτεµβρίου, 5-8.30 µµ, ο Δήµος Άργους – Δηµοτική Επιχείρηση Πολιτισµού, η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών (ΓΑΣ) και η Δ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σας προσκαλούν στο λόφο του Προφήτη Ηλία Άργους (Ασπίδα)σε µια εκδήλωση γνωριµίας µε το χώρο και τον τρόπο που ζούσαν οι πρώτοι κάτοικοι του Άργους, 4000 χρόνια πριν από σήµερα.
Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να ενηµερωθεί για τα αποτελέσµατα των ανασκαφών που διενεργεί η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στο λόφο, από το 1974. Στον Προφήτη Ηλία έχουν βρεθεί αρχαιότητες από διάφορες εποχές. Η
εκδήλωση θα επικεντρωθεί στις πληροφορίες από τις έρευνες στο σηµαντικό οικισµό της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000-1600 π.Χ.) που βρισκόταν στην κορυφή του λόφου.

Αναλυτικό πρόγραµµα εκδήλωσης
Η εκδήλωση περιλαµβάνει:

5.30-7 µµ
– Ξεναγήσεις στον προϊστορικό οικισµό του Προφήτη Ηλία (Ασπίδας), από τους ανασκαφείς Ζιλ Τουσέ και Άννα Φιλίππα-Τουσέ.
Οι ξεναγήσεις θα γίνονται σε µικρές οµάδες επισκεπτών και θα διαρκούν 15 λεπτά (5.30,
5.45, 6.00, 6.15, 6.30).
– Προβολή φωτογραφιών από τις ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Άργος(1902-2008). Η προβολή θα επαναλαµβάνεται κάθε 15 λεπτά, στο στεγασµένο προαύλιο της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία (5.30, 5.45, 6.00, 6.15, 6.30).
– Λειτουργία υπαίθριου εργαστηρίου αγγειοπλαστικής για µικρούς και µεγάλους. Με τη βοήθεια δύο αρχαιολόγων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν µικρά αγγεία από πηλό, όπως εκείνα που χρησιµοποιούσαν οι κάτοικοι του λόφου πριν από 4000 χρόνια (Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, Λία Πολύζου).

7-8 µµ
– Χαιρετισµοί από τον Δήµαρχο Άργους, κ. Βασίλη Μπουρή, τον Διευθυντή της ΓΑΣ, κ.
Ντοµινίκ Μυλιέ, και την Έφορο της Δ’ ΕΠΚΑ, κ. Άννα Μπανάκα.
– Οµηλίες: 4 δεκάλεπτες ενηµερωτικές οµιλίες από µέλη της ερευνητικής οµάδας του προϊστορικού οικισµού:
1. Το ιστορικό των ανασκαφών και των διαδοχικών εγκαταστάσεων στο λόφο του Προφήτη Ηλία (από τον Ζιλ Τουσέ, καθηγητή Πανεπιστηµίου Σορβόνης, διευθυντή των ανασκαφών).
2. Η ζωή και οι δραστηριότητες των κατοίκων του προϊστορικού οικισµού µέσα από τα ανασκαφικά ευρήµατα (από την Άννα Φιλίππα-Τουσέ, αρχαιολόγο, συνεργάτη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής).
3. Ανθρωπολογική µελέτη των κατοίκων του λόφου: θα ανακοινωθούν αποτελέσµατα από
πρόσφατες οστεολογικές αναλύσεις σε νεκρούς που είχαν ενταφιαστεί µέσα στον προϊστορικό οικισµό. Τα αποτελέσµατα δίνουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την υγεία, τη διατροφή και τις συνθήκες ζωής των προγόνων του Άργους (από την Σέβη Τριανταφύλλου, αρχαιο-ανθρωπολόγο).
4. Πρόταση ανάδειξης του λόφου του Προφήτη Ηλία, ως τόπου ιστορικής µνήµης και χώρου αναψυχής της πόλης (από τον Στέλιο Λεκάκη, αρχαιολόγο, και την Βιβή Φιλίππα, αρχιτέκτονα).
– Σύντοµη συζήτηση µε το κοινό

8-8.20 µµ
– Αφήγηση ελληνικών λαϊκών παραµυθιών, από την Αγνή Στρουµπούλη.
Τα παραµύθια θα διασκεδάσουν µικρούς και – κυρίως – µεγάλους και θα θυµίσουν πώς πέρναγαν τη σχόλη τους οι άνθρωποι πριν από µερικές δεκαετίες. Ίσως και στην προϊστορική εποχή να έκαναν το ίδιο.

Σηµείωση
Σε περίπτωση βροχής οι επισκέπτες παρακαλούνται να προσέρχονται µε τις οµπρέλες τους.
Οι ξεναγήσεις θα γίνουν µε την ίδια καλή διάθεση, ενώ οι οµιλίες και η αφήγηση των παραµυθιών θα γίνουν στο Τουριστικό Περίπτερο που βρίσκεται δίπλα στο χώρο της εκκλησίας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας : Γιώργος Αναγνώστου (ΔΕΠΟΑΡ) 27510 62143 ή 6936576898
Άννα Τουσέ (Γαλλική Σχολή) 210 3679997 ή 6976443376

Δεν υπάρχουν σχόλια: