Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

22 Δεκ 2008

'Εκδοση: Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη, Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», 2008


Αθηνά Κ. Ζαχαρού-Λουτράρη, Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής». Η ιστορία και οι θησαυροί της, εκδ. «αλφα πι»-Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής», Αθήνα 2008
ISBN: 978-960-98272-1-8

Η Βιβλιοθήκη της Χίου έχει πολύπαθη ιστορία που ξεκινά το 1792, ως παράρτημα της Σχολής της Χίου. Η πρώτη Βιβλιοθήκη καταστράφηκε ολοσχερώς, από τους Τούρκους το 1822. Ένα νέο κτίριο στέγασε μια καινούρια Βιβλιοθήκη, που όμως και αυτή καταστράφηκε από το σεισμό του 1881.
Η νέα Βιβλιοθήκη, η οποία χτίστηκε και εμπλουτίστηκε χάρη στις δωρεές των φιλόμουσων Χίων διαθέτει μεγάλο αριθμό δυσεύρετων βιβλίων. Το παλαιότερο βιβλίο εκδόθηκε το 1493 και ο αρχαιότερος χάρτης είναι του 14ου αιώνα.
Στη Βιβλιοθήκη στεγάζονται επίσης ορισμένες σημαντικές συλλογές (φυτά, πετρώματα, κοχύλια, κειμήλια προσωπικοτήτων, αρχείο εφημερίδων και περιοδικών, μαγνητοταινίες και φωτογραφίες) μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχουν η Πινακοθήκη Αργέντη και η Λαογραφική Συλλογή. Το 2006 εγκαινιάστηκε η Λειτουργία Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης.
Πλούσια εικονογραφημένο, καλογραμμένο και άριστα τεκμηριωμένο, το ωραίο αυτό πόνημα μας ανοίγει μια πόρτα για την έρευνα και για την τέρψη.

Πηγή: www.arxaiologia.gr

Περισσότερα για τη βιβλιοθήκη της Χίου: http://vivl-chiou.chi.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: