Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

21 Δεκ 2008

Προς απαγόρευση στην ΕΕ η χρήση 22 ουσιών στα παρασιτοκτόνα


Σε συμβιβαστική συμφωνία για την απαγόρευση 22 τοξικών που χρησιμοποιούνται σε παρασιτοκτόνα κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες-μέλη της ΕΕ.

Στη «μαύρη λίστα» περνούν μια σειρά από χημικά με τοξική ή καρκινογόνο δράση: 8 ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ζιζανιοκτόνα, 11 που χρησιμοποιούνται σε μυκητοκτόνα και 3 που υπάρχουν σε εντομοκτόνα.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Χίλτρουντ Μπρέιερ.

Η λίστα με τις προς απαγόρευση ουσίες ήταν αρχικά πολύ μακρύτερη, μίκρυνε όμως με συμβιβασμούς έπειτα από τη διαμαρτυρία της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων ότι θα χάσει το 40% των συστατικών που χρησιμοποιεί.

Ουσίες της τελικής λίστας χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε εντομοκτόνα των γερμανικών Bayer και BASF, όπως τα Ioxynil, Amitrol και Iprodion.

«Έχουμε δεχθεί μεγάλες πιέσεις από την βιομηχανία, η οποία υπερέβαλε για το πώς έχει η κατάσταση και προκάλεσε πανικό στους αγρότες» επισήμανε η Μπρέιερ.

Η απόφαση ελήφθη την Πέμπτη σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, θα πρέπει όμως να εγκριθεί επισήμως τον επόμενο μήνα τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από τις 27 χώρες-μέλη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: