Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

6 Φεβ 2009

Τέσσερα αρχαία ναυάγια ελληνικών πλοίων στον βυθό της Αδριατικής

Τους κρυμμένους ιστορικούς θησαυρούς του βυθού της Αδριατικής φέρνει στο φως η πρώτη εκτεταμένη υποθαλάσσια αρχαιολογική έρευνα Αμερικανών και Αλβανών επιστημόνων στην Αδριατική και στο Ιόνιο.

Τέσσερα αρχαία ναυάγια ελληνικών εμπορικών πλοίων που χρονολογούνται μεταξύ του 6ου και του 3ου π.Χ. αιώνα έχουν χαρίσει ήδη δυνατές συγκινήσεις στην αρχαιολογική κοινότητα. «Με αυτά που έχουμε ανακαλύψει έως τώρα μπορούμε να συγκρίνουμε την Αλβανία με την Ιταλία και την Ελλάδα», λένε οι ερευνητές.

Το εγχείρημα, που χρηματοδοτείται από το μη κερδοσκοπικό αμερικανικό Ναυτικό Ιδρυμα (RPM) με έδρα τη Φλόριντα και το Ινστιντούτο Ναυτικής Αρχαιολογίας με έδρα το Τέξας, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μία πενταετία με έρευνα όλης της αλβανικής ακτής (354 χλμ.) από το νότιο σύνορο της χώρας με την Ελλάδα έως τα βόρεια σύνορά της με το Μαυροβούνιο. «Η Αλβανία είναι μια χώρα που βρέθηκε στο σταυροδρόμι σημαντικών πολιτισμών στο πέρασμα των αιώνων. Και μπορούμε να πούμε ότι βρήκαμε στον βυθό τη σπηλιά των αρχαίων θησαυρών», λέει ο Αμερικανός επικεφαλής της έρευνας, αρχαιολόγος Τζέφρι Ρόιγιαλ. Αμφορείς πιθανώς από την Κόρινθο, πλακάκια και σκεύη από τη Β. Αφρική, ρωμαϊκά αγαλματίδια, μια μεγάλη πέτρινη άγκυρα αλλά και η ναυπηγική των πλοίων «μάς δίνουν νέες πληροφορίες για την περίοδο από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα», λέει ο Αλβανός αρχαιολόγος Εϊντριαν Αναστάσι.

Οι Αμερικανοί ειδικοί χαρακτηρίζουν την Αλβανία «παρθένα γη» ή μάλλον ορθότερα «παρθένα θάλασσα» στον χώρο της αρχαιολογικής έρευνας, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν φανταζόταν πως έρευνα τέτοιου βεληνεκούς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όταν η χώρα βρισκόταν υπό κομμουνιστικό καθεστώς. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος οι Αμερικανοί και Αλβανοί δύτες συνεργάζονται για τη χαρτογράφηση της υφαλοκρηπίδας του Ιονίου και της Αδριατικής, με στόχο τη δημιουργία ψηφιακών, τρισδιάστατων αρχαιολογικών υποθαλάσσιων χαρτών. Το έργο έχει στόχο τόσο την προβολή των αρχαιολογικών αξιών της χώρας όσο και την τουριστική αξιοποίησή τους.

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγή: Ασ. Πρες)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: