Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

23 Οκτ 2009

Eκδήλωση: Τα αρχαιολογικά αινίγματα της Σαντορίνης

Το Ινστιτούτο της Δανίας εξελίσσεται σε έναν από τους πιο δραστήριους πόλους της πολιτιστικής Αθήνας. Την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα του Ινστιτούτου περιλαμβάνει δύο διαδοχικές εκδηλώσεις με κοινό θεματικό άξονα τη Σαντορίνη και τα αιώνια αρχαιολογικά της αινίγματα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο καθηγητής Βάλτερ Φρίντριχ του Πανεπιστημίου του Ααρχους και ο καθηγητής Βάλτερ Κούτσερα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης υποστήριξαν ότι δύο ελαιόδενδρα που θάφτηκαν από τη μινωική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, επιτρέπουν μια άμεση και ακριβή χρονολόγηση, με βάση τη μέθοδο του ραδιοάνθρακα, του καταστροφικού γεγονότος, το οποίο συνέβη κοντά στο 1613 π. Χ. Και τα δύο κλαδιά ελιάς βρίσκονταν κοντά σε έναν τοίχο φτιαγμένο από ανθρώπους της εποχής του Χαλκού, κοντά στο χείλος της σημερινής Καλντέρας.

Το πόρισμα των δύο ερευνητών έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα και αυτή ακριβώς η διαμάχη παρουσιάζεται στην εκδήλωση της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου με τη μορφή μιας μονογραφίας που θα παρουσιάσει ο εκδότης Ντέιβιντ Γουορμάρτον.

Ο κ. Τόμας Μπρόγκαν και η κυρία Χρύσα Σοφιανού θα παρουσιάσουν νέα στοιχεία για την έκρηξη από τις ανασκαφές της Κρήτης, ενώ οι κ. Βάλτερ Φρίντριχ και Γιαν Χεϊνεμέγερ θα προσκομίσουν πρόσφατο αρχαιολογικό υλικό. Δύο ημέρες αργότερα, ο κ. Φρίντριχ θα παρουσιάσει τις τελευταίες του έρευνες για την ταυτοποίηση του αρχαίου λιμανιού κοντά στο Ακρωτήρι.

http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: