Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

21 Νοε 2009

«Φρένο» από το ΣτΕ στη δόμηση της Μυκόνου

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε μερικές διατάξεις Προεδρικού Διατάγματος του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ για καθορισμό Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (20Ε), καθορισμό κατωτάτων ορίων κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στις εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923 στην περιοχή του δήμου Μυκόνου.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο δήμος Μυκόνου, η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους ο καθένας ζητούσαν να ακυρωθεί το εν λόγω διάταγμα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, απαγορεύθηκε η κατά παρέκκλιση δυνατότητα δόμησης σε παραλιακές τοποθεσίες της Μυκόνου, σε οικόπεδα με μειωμένη επιφάνεια, σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κλπ, ενώ απαγορεύθηκε και η ανέγερση αποθηκών, στάβλων κλπ που μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας μετατρέπονται σε κατοικίες.

Στις αποφάσεις αναφέρεται ότι περιορισμοί που τίθενται με το διάταγμα για την ανέγερση κατοικιών δεν είναι αντίθετοι στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία της ιδιοκτησίας των πολιτών, αλλά ούτε προσκρούουν οι περιορισμοί αυτοί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τέλος, αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θεωρούν ότι οι πολεοδομικοί περιορισμοί έχουν ως αποτέλεσμα «την ουσιώδη στέρηση της χρήσης της ιδιοκτησίας τους», έχουν τη δυνατότητα να αξιώσουν αποζημίωση από το Δημόσιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: