Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

20 Νοε 2009

Πλησιάζουν τον αρχαίο Μαραθώνα

Πιθεώνας βυζαντινών χρόνων στην Παιανία. Στην Αττική η παρουσία του ανθρώπου έχει καταγραφεί χωρίς καμία διακοπή από την Παλαιολιθική Εποχή

Πού ήταν ο οικισμός του Μαραθώνα 2.500 χρόνια πριν, όταν έγινε η μάχη ανάμεσα στους Ελληνες και τους Πέρσες; Από πού ξεκίνησαν οι πρώτοι και πού είχαν στρατοπεδεύσει οι δεύτεροι;

Η έφορος προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Αττικής, Γιάννα Τσιριγώτη- Δρακωτού, αναφέρθηκε στα τελευταία ευρήματα της Β' ΕΠΚΑ κατά την προχθεσινή ομιλία της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

«Τα ζητούμενα της έρευνας για τον Μαραθώνα είναι πολλά», σημείωσε. «Για παράδειγμα, πού βρίσκεται ο οικισμός της εποχής της περίφημης μάχης; Πού βρίσκεται το Ηράκλειο; Το Διονύσιο; Ο ναός της Αθηνάς;

Σε μία σύντομη έρευνα το 2007 κατά τη διάνοιξη σκάμματος για την τοποθέτηση αγωγού σε δρόμο κατά μήκος της απαλλοτριωμένης περιοχής στο Πλάσι, κοντά στην παραλία του Μαραθώνα, αποκαλύφθηκαν ευρήματα της κλασικής περιόδου που θα μπορούσαν να έχουν σχέση με τον οικισμό. Μένει να ερευνηθεί συστηματικά ο χώρος». Αμέσως μετά, όμως, τα δεδομένα αλλάζουν. Ενα εύρημα που προέκυψε κατά τη διάρκεια των φετινών αντιπλημμυρικών έργων στη θέση Αρνός, κοντά στην περιοχή του Βρανά, μπορεί «αν όχι να μεταβάλλει την προηγούμενη σκέψη, να προβληματίσει.

Πρόκειται για τον εντοπισμό μεγάλου δημοσίου κτιρίου, ίσως ναού, που από τη μορφή του δόμου που αφαιρέθηκε χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ. Μένει να ανασκαφεί, να ταυτιστεί και να εξαχθούν τα ανάλογα συμπεράσματα».

Για τη θέση των ναών που προαναφέρθηκαν, του Ηρακλείου, του Διονυσίου, του ναού της Αθηνάς, έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Αθηναίοι «στρατοπέδευσαν στο Ηράκλειο, απ όπου διέσχισαν απόσταση οκτώ σταδίων μέχρι το σημείο που είχαν στρατοπεδεύσει οι Πέρσες.

Εξαιτίας μιας επιγραφής που αναφέρεται στους αγώνες Ηράκλεια και βρέθηκε στην περιοχή Βαλαρία, βόρεια του μικρού έλους στην Μπρεξίζα θεωρήθηκε ότι εκεί βρισκόταν το Ηράκλειο. Μία άλλη άποψη το θέλει να βρίσκεται στην περιοχή του Βρανά. Στην περιοχή του Βρανά είχε βρεθεί παλαιότερα λίθινος όρος τεμένους της Αθηνάς».

Μία άλλη σημαντική θέση αποκαλύφθηκε κατά το έτος 2008 στην Κηφισιά, επί των οδών Τατοϊου και Ραγκαβή, στην περιοχή όπου παλαιότεροι και νεότεροι ερευνητές τοποθετούν την έπαυλη του Ηρώδη Αττικού. Πρόκειται για τμήμα κτιριακού συγκροτήματος ρωμαϊκών χρόνων με διάφορες φάσεις, που χρονολογείται από τον 2ο μέχρι και τον 5ο αι. μ.Χ.

Η κ. Δρακωτού αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις ανασκαφές της Β Εφορείας Αρχαιοτήτων τονίζοντας πως στην Αττική η παρουσία του ανθρώπου έχει καταγραφεί από την Παλαιολιθική Εποχή, 40.000 χρόνια πριν, χωρίς καμία διακοπή μέχρι σήμερα.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: