Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

3 Μαρ 2011

Περί νερού και θαυμαστών πέριξ αυτού έργων

Χτες πραγματοποιήθηκε στο ΙΤΗΠ η εκδήλωση με θέμα «Νερό και Νησιωτικός Χώρος στην εποχή της κλιματικής αλλαγής» που συνδιοργάνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS με το Δήμο Τήνου.

Για τις εισηγήσεις των εκτός Τήνου ομιλητών σχετικά με τις καλές πρακτικές άλλων περιοχών, δεν έχω πολλά να πω. Κρατώ και σας μεταφέρω οτι όπως τόνισε ο συνεργάτης του Παν/μιου Αιγαίου κος Βατίστας, συστηματικά νέες ηπιότερες τεχνολογίες σαμποτάρονται ή θάβονται στο βωμό των συμφερόντων μεγάλων εταιριών. Ο κος Βατίστας ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πλωτές ανεμογεννήτριες τις οποίες το ΥΠΕΚΑ έχει παγώσει ως ‘μη ώριμη τεχνολογία’ περιμένοντας απλά την μαζική παραγωγή τους από κάποια εταιρία τύπου Siemens. Ας το θυμόμαστε αυτό σε λίγο καιρό που θα προσπαθούν να μας πείσουν τί ωραία που είναι τα επίγεια αιολικά πάρκα.

Για τις εισηγήσεις του κου Κροντηρά, δημάρχου Τήνου και του κου Γιάννη Ψάλτη έχω να σχολιάσω τα ακόλουθα. Απ’τα όσα ακούστηκαν κατέστη απολύτως φανερό οτι στην Τήνο δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ορθολογιστικής διαχείρισης υδάτων. Μάλλον τρέχουμε πίσω από τις ανάγκες, τις κακοτεχνίες, τα συμφέροντα. Ο κάθε ένας κατά βούληση μπορεί να τραβάει νερό, να τρυπάει, γιγαντιαία έργα μένουν αναξιοποίητα και με ερωτηματικό για το αν και πότε θα αξιοποιηθούν. Και παρ’όλα αυτά προγραμματίζουμε με γοργούς ρυθμούς νέα πιο μεγάλα, πιο μεγαλειώδη έργα γιατί ως γνωστόν εδώ στο νησί όσο πιο μεγάλο, όσο πιο πολλά χωματουργικά, όσο πιο πολύ το μπετόν, τόσο το καλύτερο!

Αναρωτιέμαι η μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων της Τήνου που εκπονήθηκε υπό τον καθ. Στουρνάρα τί απέγινε; Γιατί κλείστηκε σε ένα ντουλάπι; Ποιους δεν συνέφερε; Mήπως τις μίζες των γεωτρήσεων του κου Ν.; Aπλά αναρωτιέμαι...

Το σχέδιο προγραμματισμού και διαχείρισης υδάτων είναι για μένα επιτακτική ανάγκη. Και πιστεύω πως πριν αποφασιστεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει το νησί στο θέμα του νερού οι κινήσεις μας θα έπρεπε να είναι μετρημένες και προσεκτικές. Να προχωράμε βήμα βήμα. Να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε έργα ημιτελή που ήδη έχουν κάνει οτι καταστροφή είχαν να κάνουν. Και μετά να προχωράμε σε νέα βάσει πραγματικών αναγκών και ελλείψεων. Όχι βάσει προσωπικών συμφερόντων και αμηχανίας. Γιατί κάποια έργα όπως το φράγμα στην Γρίζα, στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ στη συνέχεια, μάλλον τέτοια περίπτωση έργου φαίνεται να είναι.

Την προηγούμενη Κυριακή επισκέφτηκα την περιοχή που προγραμματίζει ο Δήμος Τήνου πλέον, να κατασκευάσει το ήδη αδειοδοτημένο, σύμφωνα με τον κο Κροντηρά, έργο του φράγματος. Έχει ήδη κατασκευαστεί δρόμος προσέγγισης στο σημείο και έχουν πραγματοποιηθεί δύο γεωτρήσεις για λήψη δοκιμίων εδάφους. Την κατάσταση και την προχειρότητα των εργασιών αυτών μπορείτε να την απολαύσετε σε όλο της το μεγαλείο στις φωτογραφίες που παραθέτω.



Σχετικά με το φράγμα της Γρίζας θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

1. Ο κος Κροντηράς, χτες ύστερα από ερώτηση που έγινε από το κοινό, διαβεβαίωσε οτι το φράγμα βρίσκεται εκτός της περιοχής απολύτου προστασίας, όπως αυτή ορίζεται από το ΦΕΚ 160Δ/27.02.2003. Όμως μελετώντας την θέση των γεωτρήσεων και την αεροφωτογραφία της περιοχής γίνεται σαφές πως ακόμη κι αν το φράγμα βρίσκεται στο όριο της κηρυγμένης περιοχής (που επιτρέψτε μου να έχω κάποιες αμφιβολίες επ’αυτού) η λεκάνη συγκέντρωσης υδάτων και ο δρόμος που υποχρεωτικά θα πρέπει να κατασκευαστεί περιμετρικά, σίγουρα εμπίπτουν εντός της περιοχής απολύτου προστασίας.

Η επικείμενη αυτή καταστροφή είναι σκανδαλώδης, όπως και πολλά άλλα που γίνονται στην συγκεκριμένη προστατευόμενη κατά τα άλλα περιοχή, όπως οι αποθήκες-σπίτια και οι δρόμοι που έχουν γαζώσει στην κυριολεξία το τοπίο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δε η μελέτη των ιδιοκτησιακών τίτλων της υπό ‘αξιοποίηση’ περιοχής της Γρίζας και η σύνδεσή αυτών με υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς του νησιού μας.

2. Όπως έγινε σαφές χτες, η λιμνοδεξαμενή της Λιβάδας, σε συνδυασμό με άλλες υπάρχουσες υποδομές και την αξιοποίηση του νερού της Βακέτας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού σε πόσιμο νερό. Άρα, ποιος ο λόγος ενός τόσό μεγάλου έργου σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή που θα μπορούσε αντί να αφανιστεί με πλημμυρισμό να αξιοποιηθεί τουριστικά;

3. Η Τήνος, δυστυχώς, έχει μια κακιά εμπειρία με τα ‘μεγάλα’ έργα. Λιμάνι, λιμνοδεξανή Λιβάδας είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τεράστιών για τα δεδομένα του νησιού έργων που έμειναν στην ιστορία για την αναποτελεσματικότητα των μελετών και την χαμηλή ποιότητα κατασκευής. Έχοντας αυτές τις εικόνες και βλέποντας και την προχειρότητα με την οποία πραγματοποιήθηκε η διάνοιξη του δρόμου προς τη Γρίζα δεν έχουμε παρά να ανησυχούμε βαθύτατα για την έκβαση και αυτού του μεγαλόπνοου και πολλά φιλόδοξου έργου.

Οι ανάγκες του νησιού σε νερό είναι δεδομένες. Το ίδιο και οι αποδόσεις των υπαρχουσών υποδομών. Η Τήνος δεν ενδιαφέρεται να εξάγει νερό, ούτε να μάθει τους πολίτες στην απόλυτη ασυδοσία όσον αφορά τη χρήση του. Ζούμε σε ένα νησί, με ανάγκες πολύπλευρες όπου όλες οι κινήσεις πρέπει να μπαίνουν στη ζυγαριά. Ανάγκη- Κέρδος οικονομικό- Κέρδος περιβαλλοντικό- Κέρδος κοινωνικό πρέπει να συμψηφίζονται και να βγαίνει όσο είναι στο χέρι μας η απόφαση που θα «στοιχίσει» λιγότερο.

Το έργο στην Γρίζα με τα όσα είδαμε και ακούσαμε ως τώρα δεν καταφέρνει να πείσει ούτε για την αναγκαιότητα και σίγουρα όπως οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ούτε για την ποιότητα υλοποίησης του. Θα πρότεινα λοιπόν να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας σε έργα λιγότερο καταστροφικά, σε έξυπνες τεχνολογίες (στην εκδήλωση αναφέρθηκαν κάποιες από αυτές), σε μικρά έργα που και να αποτύχουν δεν θα επιφέρουν ολική καταστροφή μιας περιοχής.

Και φυσικά να μην ξεχνάμε πράγματα που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας, όπως η κλίμακα των έργων και η εξοικονόμηση. Πηγές, στέρνες, μικροφράγματα, υνταγοί μπόρεσαν να θρέψουν 30.000 κατοίκους στο παρελθόν. Ας μην το ξεχνάμε αυτό!

Iωάννα Παπασταθοπούλου
αρχτέκτων- διαχειρίστρια αρχαιολογικής κληρονομιάς

15 σχόλια:

volax-tinos.gr είπε...

Θίγεις με πολύ σωστό τρόπο το πρόβλημα! Στην Ελλάδα η ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο να φτάνει 2.389 κυβικά μέτρα (πηγή: Real Planet) ενώ ο μέσος όρος των κατοίκων του πλανήτη είναι 1.243 κυβικά μέτρα ανά έτος (πηγή: Water Footprint Network).... Πως το νησί μας τα έβγαζε πέρα όταν είχε 30.000 κατοίκους όπου οι περισσότεροι ήταν γεωργοί (χρήση νερού στα χωράφια, τα ζώα κ.λ.π) και τώρα που είναι 8.500 δεν μπορεί; Καλά κάνεις και τα γράφεις Ιωάννα! Φτιάχνουμε έργα άχρηστα για να παίρνουν χρήματα οι εργολάβοι, αποζημιώσεις και οφέλη οι Αθηναίοι κληρονόμοι των αγροτεμαχίων και ψήφους οι αρχές. Μακάρι όλοι αυτοί κόποι να πήγαιναν σε πραγματικές ανάγκες. Και είναι πολλές...

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Χαίρομαι που άνθρωποι ειδικά απ'τη Βωλάξ έχουν τις ίδιες ανησυχίες. Το έργο της Γρίζας αφορά το μέλλον της δικής σας περιοχής και του χαρακτήρα της.
Η πρόταση του καθηγητή Γ.Στουρνάρα για ίδρυση γεωπάρκου (στα πρότυπα του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου ή του Ψηλορείτη στην Κρήτη)που θα έδινε πραγματικά πνοή σε όλο το νησί δεν άρεσε. Την ομορφιά αυτής της περιοχής φοβόμαστε ή απλά δεν θέλουμε να την αναδείξουμε.
Ας σεβαστούμε τουλάχιστον την υπάρχουσα νομοθεσία κι ας την αφήσουμε στην απόλυτη ησυχία της όπως ορίζει ο Νόμος.

volax-tinos.gr είπε...

@AΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ

Έχουμε ακόμη στο αρχείο μας την εφημερίδα με την πρόταση του Γ. Στουρνάρα [«Γεώτοποι στην Τήνο», εφημ.: Οφιούσα, Απρίλιος 2002] με ακριβή οριοθέτηση του γεώτοπου, απομάκρυνση ογκόλιθων, επιτήρηση χώρου, τοποθέτηση πινακίδων κ.λ.π. Κανείς δεν ήθελε τότε λόγω του όρου «απαγόρευση της δομήσεως»... Η μικροπολιτική δεν σκοτώνει μόνο το παρελθόν, αλλά και το μέλλον... ΕΛΕΟΣ

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

O θεσμός των γεωπάρκων δεν επιφέρει πρόσθετους περιορισμούς δόμησης από αυτούς που ήδη ισχύουν σε μια περιοχή. Ας μην ξεχνάμε πως σήμερα έχουμε μια ήδη οριοθετημένη περιοχή απολύτου προσταίας στην οποία δεν μπορείς να χτίσεις.
Προσωπικά δεν συμφωνώ με τις μετακινήσεις ογκολίθων. Αλλά πιστεύω πως η σήμανση, η χαρτογράφηση σημείων ενδιαφέροντος, η χάραξη προτεινόμενων διαδρομών, η δημιουργία ενός μικρού κέντρου πληροφόρησης και η προβολή της περιοχής θα ωφελούσε πάρα πολύ ολόκληρο το νησί.
Οι προοπτικές της περιοχής είναι ήδη εμφανείς και νομίζω όλοι χαιρόμαστε όταν ακούμε π.χ. πόσο ξακουστή έχει γίνει στους ανθρώπους που ασχολούνται με την αναρρίχηση bouldering.
Επειδή το θέμα είναι μεγάλο και σημαντικό θα προσπαθήσω να ασχοληθώ σε επόμενη ανάρτηση. Σίγουρα πάντως η περιοχή αυτή όπως και η Natura της Λιβάδας δεν πρέπει να καταντήσουν σε καμία περίπτωση καταβόθρες κάθε ανεπιθύμητου για τις άλλες περιοχές έργου. Tα πλεονεκτήματά μας ως τόπος είναι αμαρτία να μετατραπούν σε τόπους ντροπής.

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Παρακαλώ διαβάστε εδώ: http://www.climbing.com/travel/isle_of_granite/

Jacques Vidos είπε...

Aγαπητά Αλαλάζοντα Τοπία,

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν συμφωνώ με την τοποθέτησή σας σε γενικές γραμμές. Καθώτι, όσο περισσότερο νερό αποθηκεύεται τόσο το καλύτερο για το νησί. Ποιος μας λέει ότι κάθε χρόνο θα βρέχει αρκετά ώστε να εχει επαρκεια νερού για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού; Πράγματι, κάποτε στην Τήνο υπήρχαν 30.000 άτομα, αλλά ο καθένας απο αυτους ξόδευε ελάχιστο νερό (δεν έκανε μπάνιο σχεδόν ποτέ, για την καθαριότητα ξόδευε ελάχιστα –χωρίς τουαλέττες και αποχετεύσεις, δεν υπήρχαν λουλούδια μέσα στα χωριά κ.λ.π.) Συμφωνώ όμως ότι, πρέπει τα έργα να είναι αρμονικά με το περιβάλλον και όχι υπερμεγέθη, και επιπλέον να είναι καλοφτιαγμένα. Κατά την γνώμη μου αυτό το φράγμα, αν γίνει σωστά, θα είναι ένα τουριστικό σημείο για τους φυσιολάτρες. Συγχαρητηρια για τις φωτογραφιες σας και για την αγαπη σας για το νησι!

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Κε Βίδο ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και το ενδιαφέρον σας.

Σεβαστή η άποψή σας, αν και επιτρέψτε μου με όλο το σεβασμό, λίγο ρομαντική. Μπορεί οι παλιοί να μην έκαναν μπάνιο 3 φορές την ημέρα. Όμως πότιζαν καλλιέργειες και νομίζω πως ποσοτικά αυτά τα δύο νούμερα δεν είναι συγκρίσιμα.

Προσωπικά δεν έχω δει τίποτα το φυσιολατρικό σε φράγματα που έχω επισκεφτεί τόσο στη Β.Ελλάδα όσο και σε μέρη πολύ κοντινά μας όπως π.χ. η Ικαρία. Πάρτε παράδειγμα το φράγμα της Βακέτας εδώ την Τήνο. Μια λίμνη με συρματόπλεγμα ύψους 2μ και δρόμο περιμετρικά... ναι θα προσελκύσει μερικά πουλιά. Αλλά ας μην περιμένουμε να γίνει και λίμνη Πλαστήρα.

Από εκεί και πέρα, το νερό απ'τα φράγματα αυτά δεν αποθηκεύεται. Είτε ρίχνεται στο δίκτυο, είτε εμπλουτίζει πηγάδια και γεωτρήσεις. Τον χειμώνα. Γιατί το καλοκαίρι που τα νησιά έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη τα φράγματα έχουν προ πολλού αδειάσει. Επιπλέον, τα χωράφια της Κώμης και του Αγαπίου που μέχρι σήμερα αρδεύονταν απ'τον Μεγάλο Ποταμό με πιεστικές αντλίες (και είναι αρκετά αυτά) θα μείνουν χωρίς νερό αφού τα νερά του ποταμού θα κρατούνται επάνω στη Γρίζα. Βέβαια πάντα μπορούμε να κάνουμε άλλες 100 γεωτρήσεις για να καλύψουμε το πρόβλημα.

Και πάλι, θα ήθελα να τονίσω πως το να βρίσκουμε συνεχώς νέα αποθέματα νερού δεν είναι πάντα η λύση. Στην όλη διαδικασία είναι σημαντικό να παραδεχτούμε πως οι κακές συνήθειες οι δικές μας και των επισκεπτών, είναι αρκετές και κάποια στιγμή θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να τις αλλάξουμε συλλογικά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τήνου οι απώλειες από φθορά του δικτύου ύδρευσης της Χώρας υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει έως και το 40% της κατανάλωσης! Πισίνες, πλύσιμο αυτοκινήτου κάθε τρεις-τέσσερις μέρες, πλύσιμο αυλών, εδαφοκάλυψη με γκαζόν και άλλα υδροχαρή φυτά, μετατροπή δεξαμενών νερού σε χώρους κύριας χρήσης (οι οποίου νομιμοποιήθηκαν με τον νόμο για τους ημιυπαίθριους) είναι μερικά θέματα που επιβαρύνουν τραγικά το δίκτυο και θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης νερού στο νησί.

Αλλά γι’αυτά με συγχωρείτε δεν βλέπω να γίνεται τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

έχετε ακόμα Κλιματολογική Αλλαγή στην Τήνο?

Nα κάνει μια ομιλία ο Δήμαρχος και να μας πει αν ζεσταίνει, ή αν κρυώνει!

jacques vidos είπε...

Κυρία Παπασταθοπούλου,

Επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να απαντήσω στα όσα μου γράφετε. Ελπίζω η καλοπροαίρετη αυτή ανταλλαγή απόψεων να κάνει μόνο καλό σε όσους αγαπούν και ενδιαφέρονται πραγματικά για την Τήνο. Λέτε π.χ. ότι «προσωπικά δεν έχω δει τίποτα το φυσιολατρικό σε φράγματα...» και παρακάτω αναφέρετε την λίμνη Πλαστήρα. Νομίζω ότι καλύτερο παράδειγμα φυσιολατρικού φράγματος από την λίμνη Πλαστήρα δεν υπάρχει. Λέτε, μετά, ότι «το νερό από τα φράγματα δεν αποθηκεύεται». Αν το φράγμα γίνει σωστά, το νερό θα αποθηκεύεται, όπως γίνεται στον Μαραθώνα και παντού σε όλο τον κόσμο. Φυσικά αν όλα γίνουν σωστά. Από ό,τι άκουσα, η Μύκονος έχει λύσει (προς το παρόν) το πρόβλημά της, επειδή έχει κάνει 18 μικρά φράγματα! Κατά την ταπεινή μου άποψη, η Τήνος θα μπορούσε να κάνει και άλλα μικρά φράγματα, ώστε το νερό που θα μαζευόταν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε και όπου θα χρειάζεται. Έτσι θα λυνώταν επί μακρώ το πρόβλημα της ύδρευσης χωρίς να ξοδεύονται κάθε χρόνο χρήματα για αφαλάτωση. Αναφέρετε επίσης ότι «τα χωράφια της Κώμης και του Αγαπίου που μέχρι σήμερα αρδεύονταν απ’ το Μεγάλο Ποταμό [...] θα μείνουν χωρίς νερό». Από όσα γνωρίζω, τα χωράφια του Αγαπίου ελάχιστα αρδεύονταν απ’ τον λεγόμενο «Φαρδύ Ποταμό». Όσο για τα χωράφια της Κώμης: πρώτον, ελάχιστοι γεωργοί καλλιεργούν σήμερα το Λιβάδι. (όπως μου είπε πριν λίγα χρόνια γεωργός απ’ αυτό το χωριό: «έχουμε μείνει 4-5») και δεύτερον, υπάρχει το άλλο ποτάμι που έρχεται από την Περάστρα. Και για να βάλουμε μια τάξη στο λεγόμενο «φράγμα της Γρίζας»: το νερό της Γρίζας δεν θα πηγαίνει μέσα στο φράγμα που θα γίνει. Αυτό θα συνεχίσει να κυλά στο ποτάμι του Αγαπίου αφού το φράγμα γίνεται προς την περιοχή της Κανάλας και όχι της Γρίζας (λανθασμένα λέγεται έτσι). Όλη η Τήνος, όμως, γνωρίζει ότι όταν βρέχει, επειδή δεν υπάρχουν πια «πεζούλες» για να κρατάνε το χώμα στις πλαγές των βουνών, όλο το νερό της περιοχής Βωλάξ, δυστυχώς, μέσα σε λίγες μέρες πηγαίνει στη θάλασσα της Κολυμπήθρας. Τέλος, λέτε ότι «σύμφωνα με τον δήμαρχο της Τήνου οι απώλειες από φθορά του δικτύου ύδρευσης της Χώρας... μπορεί να φθάνει έως και το 40% της κατανάλωσης» και προσθέτετε παρακάτω ότι στην Τήνο υπάρχουν «πισίνες [...] γκαζόν και άλλα υδροχαρή φυτά». Πολύ καλά κάνετε και τα αναφέρετε! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Το δίκτυο της Χώρας πρέπει να επισκευαστεί, όσο κι αν στοιχίζει και οι πισίνες πρέπει να «απαγορευτούν» εις το εξής. Όσοι, σήμερα έχουν, να πληρώνουν στον Δήμο ένα σημαντικό ποσό ώστε και τα λεφτά να πηγαίνουν (μεζί με άλλα) στην ύδρευση του νησιού. Τέλος, ανεπίτρεπτο είναι να φυτεύεται γκαζόν και άλλα υδροχαρή φυτά, ενώ το νησί έχει ανάγκη από νερό! Συμφωνώ ότι οι ιδιωτικές γεωτρήσεις πρέπει να απαγορευτούν ώστε να μην πάθει η Τήνος ότι έπαθε η Σύρος. Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι το φράγμα για το οποίο μιλάμε είναι απαραίτητο να γίνει (γιατί κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα επέρθουν έτη λειψυδρίας και ότι ο πληθυσμός της Τήνου με τους επισκέπτεςτης δεν θα αυξηθεί) αρκεί να γίνει σωστά! Άρα, λέω ΝΑΙ στην όποια αποθήκευση νερού και ΟΧΙ στην παραμικρή κατασπατάλησή του.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία στο site σας. Με πολύ εκτίμηση, Ζακ Βίδος

Μέτοικος είπε...

Παιδιά, λίγο τα ελληνικά μας να προσέχουμε: υδροχαρή είναι π.χ. τα νούφαρα, το ψαθοκάλαμο, τα βούρλα. Το γκαζόν θα τόλεγα υδροβόρο. Τώρα για τη φυσιολατρία καλά είναι κε Βίδο μου να λατρεύουμε την φύση ως έχει και να μη την φτιασιδώνουμε ή να την "κατασκευάζουμε": δεν κατασκευάζονται αλπικά τοπία στις Κυκλάδες δεν λέει. Θα φέρνει στις πίστες Σκι που φτιάχνουν οι Σεήχηδες στο Ντουμπάι. Να βρεθούν λύσεις για νερό στην Τήνο ΣΥΝΕΤΑ και ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΑ-ΥΠΑΡΧΟΥΝ- και ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ. Ας μετριαστούν τα αρπακολατζίδικα κατα το συμφέρον των εργολάβων έργα, που αρέσκονται να παίζουν με τις μπουλντοζίτσες και τα φορτηγάκια σαν μπούληδες με το καινούργιο τους παιχνιδάκι σε στύλ μπροουουουμ μπρουουμ!!!! όσο μεγαλύτερη η φασαρία και η σκόνη τόσο ποιό πολύ την βρίσκουμε.Μιά γωνιά έμεινε απείραχτη από τους Γρανίτες, η υπόλοιπη έχει γεμίσει δρόμους για τα ξωκκλήσια και τα κατσίκια, ας χρησιμοποιούν λίγο και τα ποδαράκια ή τα γαϊδουράκια οι πιστοί και οι μερακλήδες του νησιού όπως οι πατεράδες και οι μανάδες τους κάνει καλό στη χοληστερίνη.....

Iρανόν είπε...

@Μέτοικος
Ποιος μίλησε για φτιασίδωμα της φύσης; Από ότι διάβασα, ο κος Βίδος, μιλάει για ένα έργο που μπορεί να βοηθήσει αν φτιαχτεί σωστά. Η λίμνη Πλαστήρα είναι ένα έργο που φτιάχτηκε σωστά και δεν χάλασε το περιβάλλον; Εσύ προτείνεις να μην γίνονται ούτε δρόμοι γιατί ο κόσμος έχει «ποδαράκια»; Πολλοί από μας ερχόμαστε προτωήρθαμε στην Τήνο, και μείναμε στα εγκαταλελειμένα χωριά, επειδή φτιάχθηκαν κάποιοι δρόμοι. Δεν μπορούσαν οι γονείς μας με τα μικρά παιδιά τους στην αγκαλιά να περπατάνε για το χωριό! Τα «αλπικά τοπία και το Ντουμπάι» ποιος τα ανέφερε; Ούτε οι παραπάνω σχολιαστές, ούτε οι κάτοικοι του νησιού, ούτε ο Δήμαρχος... Αγαπητέ Μέτοικε, πάρε θέση με επιχειρήματα και όχι με γενικότητες. Προσέγγισε το θέμα αναλυτικά, όπως η Ιωάννα και ο κος Βίδος, και όχι με γενικότητες, κλισέ και αφορισμούς!

Άγγελος Γιαννάτος είπε...

Δεν κατάλαβα αγαπητέ Μέτοικε: Ο τρόπος που γράφεις είναι σαν να διαφωνείς με τον κύριο Βίδο αλλά δεν βλέπω κάποια διαφοροποίηση. Συμφωνείς να γίνουν τα έργα αν δεν επιφέρουν καταστροφή. Κατάλαβα καλά ή, πάλι, δεν θες να γίνουν καθόλου και να προσαρμοστούμε σε ότι έχουμε; Ποιες είναι οι συνετές λύσεις για να καταλάβουμε και εμείς...

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Κε Βίδο,
αν νομίζεται πως φράγματα τύπου Βακέτας προσομοιάζουν με την λίμνη Πλαστήρα καλώς για εσάς. Προσωπικά δεν πιστεύω οτι προσομοιάζουν.
Επίσης αν πιστεύεται πως ένα φράγμα του μεγέθους του συγκεκριμένου έργου είναι "μικρό" φράγμα και πάλι καλώς για εσάς. Εγώ δεν πιστεύω πως για την κλίμακα του νησιού είναι μικρό έργο και σίγουρα θα προτιμούσα να γίνουν 10 μικροφράγματα χωρίς πολλούς δρόμους, περιφράξεις κλπ αντί για ένα τεράστιο.
Τώρα για το πόσοι αγρότες καλλιεργούν στο Λιβάδι μάλλον είναι αστείο να συζητάμε γιατί προφανώς δεν γνωρίζεται την περιοχή και περιφρονείται πολλές οικογένειες. Επίσης παρακαλώ να μας εξηγήσετε πως ακριβώς αποθηκεύεται το νερό γιατί εμείς στις Κυκλάδες βλέπουμε τα φράγματα να είναι κατάξερα Ιούλιο-Αύγουστο αφού η μόνη εισροή νερού που έχουν είναι τα όμβρια ύδατα. Ωραίος ο Μαραθώνας αλλά μάλλον έργο με τελείως διαφορετικά δεδομένα αφού βασίζεται στη συνεχή εισροή υδάτων καθ'όλη τη διάρκεια του έτους από την λίμνη Υλίκη.

Για να κλείσω την συμμετοχή μου στο σχολιασμό του post θα ήθελα να ανακεφαλαιώσω πως βρίσκω το έργο του φράγματος της Γρίζας:

1. ακατάλληλης κλίμακας για το νησί
2. αμφιβόλου αναγκαιότητας απ'τη στιγμή που έχει γίνει η λιμνοδεξαμενή της Λιβάδας
3. απαράδεκτης χωροθέτησης εντός περιοχής απολύτου προστασίας.

Το αν τα επιχειρήματα μου στέκουν ή δεν στέκουν θα έρθει η ώρα που θα κριθούν όχι σε ένα ιστολόγιο αλλά από τα αρμόδια όργανα του Κράτους.

Μέτοικος είπε...

Διαβάζετε ποιό προσεκτικά όλα τα κείμενα και μετά να βαράτε. Φύσικό (και κατά συνέπεια φυσιολατρία) είναι ότι γίνεται χωρίς ανθρώπινη (διαβάζετε τεχνητή) παρέμβαση. Ανθρώπινη παρέμβαση είναι και η ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ (όχι η ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΟΦΟΡΤΗΓΟΜΠΕΤΟΝΟΠΟΙΗΤΗ) Τηνος, αλλά πανέμορφη στα δικά μου μάτια. Δουλέψανε ανθρώπινα χέρια χιλιετίες γιαυτό σε αρμονία με την φύση. Η Μπουλντόζα περνάει και τα κατασρέφει αναιδίαστα. Το Μπετό ασχημονεί και περιφρονεί τις προηγούμενες γενιές. Δεν έγραψα για το βασικό όδικό δίκτυο, έγραψα για τα δρομάκια που ανοίγονται παράνομα ή "νόμιμα" όπως αυτό στη Γρίζα για να παει το γεωτρύπανο στη Γρίζα (βλ. φωτο ανάρτησης αν δεν τις είδες). Τέλος τα συνετά έργα είναι τα ολοκληρωμένα αυτά που αντιμετωπίζουν όλους τους παράγοντες πριν γίνουν, τα σεβόμενα την ιστορία και την φύση ενός τόπου εκτός από της εφήμερες ανάγκες και τους εντυπωσιασμούς. Έχουν γράψει αρκετά η κ. Παπασταθοπούλου και ο/η volax-tinos γιαυτό στην ανάρτηση και στα σχόλια. Πάτε μέχρι την Μήλο να δείτε λίγο από καταστροφή ενός νησιού μπας και ευαισθητοποιηθήτε.

αμμοδύτης είπε...

Μέτοικε, το πρόβλημα στην Τήνο είναι ότι αυτά τα χειροποίητα που αγαπούμε άλλοι ή τα μίσησαν ή και ντρέπονται για αυτά. Μόνο έτσι εξηγείται στο μυαλό μου...