Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

18 Νοε 2013

Κατάργηση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου της Τήνου-Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ν.Συρμαλένιου


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: –Παιδείας και Θρησκευμάτων –Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Κατάργηση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου της Τήνου»

Τις τελευταίες μέρες, πληθώρα δημοσιευμάτων αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της κατάργησης – συγχώνευσης σχολών έχει τεθεί σε συζήτηση η κατάργηση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου της Τήνου.

Αν πράγματι έχουν βάση οι πληροφορίες αυτές, τότε όσοι ενδεχομένως έχουν καταλήξει σε τέτοιες αποφάσεις, αγνοούν ιστορικά, κοινωνικά, πολιτιστικά δεδομένα που συνοδεύουν την ύπαρξη και τη διαδρομή της Σχολής.

Διότι θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Σχολή αυτή ιδρύθηκε το 1955 και είναι απόλυτα συνδεδεμένη με μια περιοχή που έχει ιστορικά βγάλει σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ενώ όλα αυτά τα χρόνια πληθώρα αποφοίτων τεχνιτών της έχουν εργαστεί σε έργα εξειδικευμένης τέχνης και τεχνικής, όπως οι εργασίες αποκατάστασης της Ακρόπολης.

Πέραν αυτών, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Σχολή στοιχίζει ελάχιστα στο ελληνικό δημόσιο. Τα κτίρια στα οποία στεγάζεται είναι ιδιόκτητα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της καλύπτεται από το «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου».

Tέλος, σε μια εποχή, της οποίας ζητούμενο είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, η τέχνη της μαρμαρογλυπτικής προσφέρει δυνατότητα απασχόλησης και ταυτόχρονα δημιουργικής έκφρασης για τους νέους που αποφοιτούν από μια σχολή αναγνωρισμένου κύρους, σαν αυτή.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Α) Υπάρχει πράγματι η πρόθεση να κλείσει η Σχολή Μαρμαρογλυπτικής στον Πύργο της Τήνου, καταργώντας μια πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά που ανέδειξε το νησί ως λίκνο μαρμαρογλυπτικής και ζωγραφικής;

Β) Αν ναι, είναι διατεθειμένοι οι υπουργοί και η κυβέρνηση να ακυρώσουν την απόφαση τους, συνυπολογίζοντας την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα επιφέρει το κλείσιμο της σχολής στη διάδοση της μαρμαροτεχνίας και στη συνολική ανάπτυξη του νησιού της Τήνου;

Ο ερωτών βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος

3 σχόλια:

Γιακορ είπε...

Καλή πρωτοβουλία.

Ανώνυμος είπε...

Με ξένα λεφτά και εγώ κάνω επερωτήσεις... Βλέπω όλο το Πασόκ να το γυρίζει Σύριζα, μόνο που δεν υπάρχουν άλλα λεφτά για φάγωμα, τα έφαγε όλα ο προηγούμενος (και χρωσταμε κιόλας).

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Μήπως αντί να σχολιάζουμε τους Πασόκους και τους Συριζαίους να κάνουμε κάτι σαν νησί πριν κλείσει τελείως η Σχολή?
πχ. Συλλογή υπογραφών σε κάποιο free petition site το οποίο να κυκλοφορήσουμε σε κύκλους του Υπ.Πολιτισμού;