Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

19 Μαΐ 2008

Τα ομηρικά τοπία του ζωγράφου Γεράσιμου Στέρη στο Μουσείο Μπενάκη


«Ομηρικό ακρογιάλι», έργο του Γεράσιμου Στέρη

Ταξίδεψε από την Ελλάδα, στο Παρίσι όπου συναναστράφηκε με τον Πικάσο και στο Χόλιγουντ, όπου έφτιαχνε αφίσες για την Paramount. Ο ζωγράφος Γεράσιμος Στέρης αποκαλύπτεται μέσα από μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, η οποία ξεκινά στις 22 Μαΐου.

Ο Οδυσσέας Ελύτης τον είχε χαρακτηρίσει τον πιο «διαυγή» και «μυστηριώδη» ζωγράφο της γενιάς του '30. Ο ίδιος ασχολήθηκε με την αρχαία ελληνική κληρονομιά. Ζωγράφισε μορφές θεών, σκηνές ελληνικές, μπολιάζοντάς τες με γεωμετρικότητα.

Ο Γεράσιμος Σταματελάτος, όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1898. Σπουδάζει ζωγραφική, φιλοσοφία και ψυχολογία σε Αθήνα και Παρίσι, υιοθετεί το επώνυμο Στέρης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο ζωγράφος μυήθηκε σε έναν ιδιότυπο υστεροκυβισμό. Στο Παρίσι γνώρισε μάλιστα τον Πικάσο, τον Ντερέν, το Λεζέ, τον Ντε Κίρικο.

Αργότερα μετέβη στην Αμερική. Αρχικά στη Νέα Υόρκη, όπου του φαινόταν σκληρή η πάλη για την επικράτηση και αργότερα στο Χόλιγουντ, όπου ζωγράφιζε αφίσες για την Paramount.

Ονόμασε τον εαυτό του Τζωρτζ ντε Στέρης και αργότερα πολιτογραφήθηκε Γκουέλμο Αμον ντ' Εστέ. Τα ίχνη του εξαφανίστηκαν για περίπου 40 χρόνια, ενώ η σύζυγός του έμαθε μετά το θάνατό του ότι ήταν Έλληνας.

Στις 22 Μαΐου 2008 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη στο κτίριο της οδού Πειραιώς 138, έκθεση αφιερωμένη στο ζωγράφο με τίτλο «Στέρης. Έργα από τη Συλλογή Κουτουλάκη».

Τα 300 περίπου έργα που παρουσιάζονται αντιπροσωπεύουν την καλλιτεχνική δημιουργία του ζωγράφου κατά την περίοδο της παραμονής του στην Ελλάδα (1926-1936).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου 2008.

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=900712&lngDtrID=253

Δεν υπάρχουν σχόλια: